Vrt

Kako održavati sobne biljke ?

Sobne biljke dat će posebnost određenom kutu u prostoriji gdje se nalaze. Održavati sobne biljke lakše je, nego one na otvorenom, no opet zahtijevaju drugačiji pristup. Za sobno bilje preporučuje se birati zimzeleno bilje jer duže traje.

Ako imate dvorište, svaki put kad padne kiša, pristavite u dvorište kante za zalijevanje cvijeća gdje će se prikupiti kišnica kojom ćete zalijevati sobne biljke. I vodom u kojoj se kuhalo povrće, isto se može zalijati sobna biljka. Važno je da je u toj vodi što manje kamenca, a čim je prokuhana, kamenca gotovo da i neće biti.

Ukoliko niste u mogućnosti prikupiti kišnicu, prokuhajte vodu te je ohladite prije zalijevanja. Isto tako litri vode kojom zalijevate sobne biljke, dodajte prstohvat umjetnog gnojiva.

Tekuće gnojivo kojim se prihranjuju lončanice priprema se tako da se u 6 dl vode stavi 5 kapi tekućine gnojiva te se kasnije tom vodom zaliju biljke. S tom tekućinom dovoljno je zalijevati sobne biljke 2 puta mjesečno jer prečesto zalijevanje usporava razvoj biljaka.

Tijekom zime, preporučuje se zalijevati biljke ujutro i to je dovoljno jedan put tjedno, dok se tijekom ljeta to čini svaki dan, ovisno o potrebama biljke.

Sobne biljke dobro je i prskati odstajalom vodom. To također treba raditi prijepodne. Izuzetak su kaktusi kojima gotovo niti ne treba vode.

Pola sata nakon što se voda od zalijevanja biljke skupila u tanjuriću, treba je baciti kako korijen ne bi istrunuo.

Ako primijetite da su cvjetovi vaše sobne biljke počeli venuti, zalijte biljku vodom koju ste blago zašećerili. Takvu zašećerenu vodu možete upotrijebiti i za rezano cvijeće u vazi te će ono kasnije uvenuti.

Ukoliko se zemlja u vašoj tegli stvrdnula, pomiješajte s istom malo piljevine.

Sobnom bilju će preko zime odgovarati da bude u blizini prozora kao i ljeti, no noću tijekom zime preporučuje se odmaknuti bilje od prozora zbog hladnijih temperatura.

Biljke velikih zelenih listova poput juke (drvo života) treba sprejati sprejem za lišće, no sjaj i hranu lišću podarit će i kora od banane. Korom banane provucite po listovima biljke i oni će biti nahranjeni i sjajni.

Tijekom ljeta sobne biljke smijete iznijeti van kuće, pripazite da nisu na onoj strani gdje se nalazi sunce kad je njegovo djelovanje najjače.

Tamo gdje je više sobnih biljaka, preporučuje se držati jednu do druge kako bi se međusobno koristile vlagom susjedne biljke.

 METODA PLASTIČNE VREĆICE

Ukoliko maksimalno tjedan dana niste kod kuće te vam nema tko brinuti o sobnoj biljci, poslužite se ovom metodom kako bi vam se biljka održala.

  • za početak zalijte biljku
  • zatim zabijte 4 drvene letvice u teglicu sobne biljke
  • vrećicu zavežite uz drvene letvice. Važno je da vrećica ne dodiruje biljku.
  • vrh vrećice zatvorite samoljepljivom vrpcom

kako-odrzavati-sobne-biljke-3

REZANO CVIJEĆE

Cvijeće se ne smije rezati tijekom vrućih dana jer će tad prije uvenuti. Vazu u kojoj se nalazi rezano cvijeće, ne smije se držati na velikoj toplini ili suncu. Cvjetovi koji  uvenu treba ih odmah otkinuti jer ako stoje, ubrzat će venjenje ostalog cvijeća. Rezano cvijeće osim sa sredstvom za dohranjivanje rezanog cvijeća, možete prihraniti i aspirinom kojeg ćete ubaciti u vazu. Taj savjet posebno vrijedi za ruže. Kako bi ruže održale trenutan izgled što duže, posprejajte ruže lakom za kosu.

kako-odrzavati-sobne-biljke-2

Ovi savjeti vrijede općenito za sobne biljke, ako se radi o nekoj osjetljivijoj vrsti, za njezinu njegu najbolje se raspitati na mjestu gdje ste ju kupili.

POPULARNO

To Top