e-Kako | Homepage
Kako napraviti savršenu kavu?

Kako napraviti savršenu kavu?

Tradicija ispijanja kave u europskim zemljama započela je tek na samome kraju 17. stoljeća iako se nagađa da je kava kao piće prvi put otkrivena na teritoriju Afrike, na području današnje Etiopije na kraju 7. stoljeća .

Zbog samog okusa, mirisa, a ujedno i učinka ovog crnog napitka nastala je i sama „umjetnost“ pripremanja i ispijanja kave.

PRŽENJE KAVE

Sami okus, miris, jačina i aroma kave proizlaze iz načina prženja. Cjelokupna kvaliteta ovisi o vremenu koje zrno provede u prženju. Proces prženja traje između 10 i 16 minuta. Ukoliko želite blag i nježan okus kave, zrna se trebaju peći između 10 i 12 minuta. Sama jačina arome dobiva se dužim pečenjem, pa se i za izuzetno jaku kavu, koja je najbolja za espresso, zrna mogu peći i duplo. Bitno je naglasiti da sa što dužim pečenjem zrna, kava gubi količinu kofeina, ali se pojačava aroma i gorčina. Ukoliko želite pojačanu „pjenu“ na skuhanoj kavi, kavu možete pržiti ili na maslacu ili joj dodati malo šećera da poprimi boju karamele.

KUHANJE KAVE

Najlakše rečeno, u prokuhanu vodu staviti dobar omjer pržene i mljevene kave, prokuhati mješavinu i dobili smo idealan napitak zvan kava. Sami omjer u grubo je jedna čajna žlica kave na 1 dcl prokuhane vode.

Kroz povijest se javljaju brojni aparati  za spravljanje vrhunske kave. Najkvalitetniji je espresso-aparat koji radi na principu tlaka od 9 bara i vruće vode od 90 stupnjeva. U ručku espresso-aparata stavi se doza mljevene kave koja iznosi između 6 i 7 grama, zavisno o vrsti i prženju kave, dobro se pritisne silom između 15 i 25kg kako bi se izbacio neželjeni zrak u ručki te se kroz ručku pusti vrela voda na temperaturi od 90 stupnjeva. Voda prolazeći kroz stisnutu kavu poprima svojstva kave, te izlazi kroz sito ručke(filtar) u šalicu koju je za savršenu kavu bitno zagrijati na 35-40 stupnjeva!





Similar Articles

Kako morska hrana djeluje na ljudski organizam?

Kako morska hrana djeluje na ljudski organizam? 0

Nutricionisti su jednoglasni da bi za održavanje zdravlja te idealne tjelesne težine trebali redovito konzumirati

Kako je nastala Cedevita?

Kako je nastala Cedevita? 0

Kroz ovaj kratki video pun nostalgičnih reklama saznajte povijest Cedevite!

Kako napraviti gomashio?

Kako napraviti gomashio? 0

Gomashio iako zvuči egzotično je ništa drugo doli preprženi (integralni) sezam samljeven sa solju.

Kako napraviti ghee – pročišćeni maslac?

Kako napraviti ghee – pročišćeni maslac? 0

Ghee je pročišćeni maslac visoke kvalitete, dobro poznat na indijskom potkontinentu i Bliskom Istoku

Kako nastaju rupe u siru?

Kako nastaju rupe u siru? 0

Ovo je sigurno jedna od najvećih misterija djetinjstva. Kako su ih samo napravili? Što prvo rade,

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Odgovori