e-Kako | Homepage
Kako radi kalkulator?

Kako radi kalkulator?

Kalkulator je naprava za provođenje računskih operacija. Jednostavne kalkulatore koristimo kao matematičko pomagalo u školi ili za provjeravanje kućnih računa.

Znanstvenici, inženjeri i računovođe koriste složenije kalkulatore koji mogu izvoditi veoma složene račune. Današnji su kalkulatori elektronski, a sadrže sićušni silikonski čip koji izvodi računske operacije. Komponente u džepnom kalkulatoru toliko su sićušne da mogu stati u kućište veličine kreditne kartice ili u ručni sat. Jednostavan kalkulator može zbrajati i oduzimati, množiti i dijeliti te izračunavati postotke. U elektronskom ‘mozgu’ brojeve predstavljaju sićušni električni krugovi koji se uključuju i isključuju. Taj ‘mozak’ radi primjenom binarnog sustava brojeva, koji se sastoji samo od brojki 0 (od) i 1 (do), umjesto brojki 0 do 9 u decimalnom sustavu. Svaki broj koji se unese u kalkulator mijenja se u binarni, a račun u binarnom sustavu mijenja se ponovno u decimalni tako da se može vidjeti rezultat na ekranu.

Vrste kalkulatora

Osnovni džepni kalkulatori mogu izvoditi jednostavne kalkulacije i imaju samo nekoliko tipki. Većina ima jednostavan displej od 8 brojeva te memoriju za pohranjivanje brojeva. Rade ili na malene baterije ili na solarnu ploču. Stolni kalkulatori su veći od džepnih kalkulatora. Neki rade na električni pogon i tiskaju brojeve na papirnate svitke i ujedno ih ispisuju na displeju. Znanstveni su kalkulatori složeniji i obrađuju matematičke funkcije ili statističke podatke.

Abak je vjerojatno bila prva računarska naprava Izumljen je prije više od 5000 godina i još uvijek se upotrebljava u nekim zemljama. Računa se povlačenjem drvenih kuglica duž žica skupljenih drvenom okviru. Kuglice predstavljaju različite veličine, naprimjer 1-inice, 10-ice, 100-ice itd. Prve mehaničke računarske naprave napravljene su u 17. stoljeću. Za provođenja računskih operacija koristile su se poluge i zupčanici i nisu bile pouzdane sve, do 19. stoljeća Oko 1830. Englez Charles Babbage konstruirao stroj nazvan analitički stroj, a bio je to programirani mehanički kalkulator. Nažalost je bio previše kompliciran da bi se izradio u to vrijeme. Godina 1930-ih i 1940-ih znanstvenici su u Sjedinjenim Državama izumili velike elektronske naprave za računanje. Prvi stolni kalkulator mogao se nabaviti 1963. godine, a krajem 19-tog st. jeftini je džepni kalkulator postao uobičajena stvar.

Dućanska blagajna je vrsta kalkulatora. Zbraja cijene i ispisuje ih redom zajedno s ukupnom svotom.Većina blagajni u supermarketima automatski iščitava cijene s linijskoga koda ispisanoga na svakom artiklu.

Similar Articles

Kako promijeniti naziv više datoteka odjednom?

Kako promijeniti naziv više datoteka odjednom? 0

Želite li promijeniti naziv više fileova, datoteka ili foldera odjednom? Vrlo je jednostavno: 1. Prvo označite datoteke

Kako namjestiti gašenje računala nakon skidanja torrenta?

Kako namjestiti gašenje računala nakon skidanja torrenta? 0

Korisnici uTorrenta mogu namjestiti gašenje računala pri završetku skidanja torrenta. Tu opciju aktivirate pod Options >

Kako napraviti tekst bombu?

Kako napraviti tekst bombu? 0

Preplašite frendove sa ovim opasnim virusima! 1. Otvorite Notepad i upišite ovaj kod: For /L %%n in (1,1,10)

Kako onesposobiti “unused icons on your desktop” notifikaciju?

Kako onesposobiti “unused icons on your desktop” notifikaciju? 0

Ovo je jedna od najiritantnijih xp notifikacija koja vam govori da očistite svoju radnu površinu.

Kako ukloniti popup reklamu u GOM playeru?

Kako ukloniti popup reklamu u GOM playeru? 0

Zadnje verzije gom-a sadrže i dosadne popup reklame, pogledajte kako ih ukloniti. Gom player je jedan

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Odgovori