e-Kako | Homepage
Kako je nastala zemlja?

Kako je nastala zemlja?

Jeste li znali da je gotovo sva obradiva zemlja, koja danas postoji, nastala od stijena? Priroda je milijunima godina drobila i usitnjavala stijene u sićušne čestice koje danas nazivamo zemljom. To se događalo na različite načine.

Uslijed naizmjeničnog zagrijavanja i hlađenja, stijene su pucale. Vjetrom nošen pijesak glačao je kamen, ledenjaci su strugali njegovu površinu, a valovi, koji su udarali o obalu, razbijali su stijene u sve manje i manje dijelove. Neke bakterije stvarale su kiseline koje su potpomagale raspad kamenja. Po jednoj metodi, zemljište se dijeli po veličini i količini kamenih čestica u njemu.

Pješčano tlo ponajviše je sastavljeno od pijeska. Glina se sastoji od vrlo sitnih čestica i obično je takva zemlja tvrda, hladna i vlažna. Ilovača je mješavina pijeska i gline. Kamenito tlo sadrži veliku količinu kamena i šljunka. Humus sadrži nešto kamenih, čestica i uglavnom se sastoji od organskih tvari, od trulih biljaka i razgrađenih životinjskih vrsta.

Tlo na kojem rastu biljke ne sadrži u sebi samo kamene čestice. To je složena supstanca, u kojoj se nalaze mineralne soli, trula organska tvar i živi organizmi. Vrijednost tla ovisi o njegovoj sposobnosti opskrbe korijenja biljaka hranom, zrakom i vodom. Ako bismo prekopali tlo i u njemu ubili svaki živi organizam, ono više ne bi bilo plodno. Međutim, ako bi zemlja sadržavala svu potrebnu hranu za biljke, na njoj ne bi moglo ništa rasti bez vode koja rastvara tu hranu. Voda se podiže u zemlji isto kao u spužvi kad se stavi u tanjur s vodom. Podizanje ove vode omogućuje rast biljaka čak i onda kad kiša ne pada dugo vremena

Similar Articles

Kako nastaje rosa?

Kako nastaje rosa? 0

Sasvim je moguće da smatrate kako je rosa neka obična pojava u prirodi koja se

Kako nastaju sante leda?

Kako nastaju sante leda? 0

Ledeni bregovi ili sante leda koji tako uzbudljivo i veličanstveno izgledaju, predstavljaju veliku opasnost za

Kako nastaje potres?

Kako nastaje potres? 0

Ako bacimo kamen u vodu, oko mjesta gdje je udario u površinu stvorit će se

Kako nastaju vulkani?

Kako nastaju vulkani? 0

Prije mnogo milijuna godina Zemlju je sačinjavalo rastopljeno i užareno kamenje - magma. Tijekom vremena

Kako nastaju jezera?

Kako nastaju jezera? 0

Jezero je zasebna vodena površina, obično slatkovodna, smještena u više ili manje dubokoj udolini, koju

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Odgovori