e-Kako | Homepage
Kako nastaje rosa?

Kako nastaje rosa?

Sasvim je moguće da smatrate kako je rosa neka obična pojava u prirodi koja se lako može shvatiti i objasniti. Pa ipak, dugo se nije znalo što je rosa, i kako ona nastaje, a o rosi su napisane čitave knjige!

Od Aristotelova doba pa do prije dvije stotine godina vjerovalo se da rosa pada, slična kiši. Ali, rosa uopće ne pada! Za najpoznatiji oblik rose, onaj koji se vidi na lišću biljaka, sada se zna da uopće nije rosa!

Kako bismo razumjeli što je rosa, moramo naučiti nešto o zraku oko nas.

Zrak uvijek sadrži određenu količinu vlage. Topliji zrak može sadržavati više vodene pare nego hladan. Kad zrak dođe u dodir s nekom hladnom površinom, dio tog zraka se kondenzira i vlaga iz njega ostaje na toj površini u obliku sićušnih kapi. To je rosa. Međutim, da bi se stvorila rosa, temperatura hladne površine mora se spustiti ispod određene točke. Ta se točka naziva “točkom rose” ili “rosištem”.

Na primjer, ako čašu ili neku posudu od glatkog materijala napunite vodom, rosa se može ne pojaviti na površini čaše ili posude. Ako u vodu stavite malo leda, rosa se i dalje ne mora javiti, sve dok se površina čaše ili posude ne spusti do određene temperature.

Kako se rosa stvara u prirodi?

Prvo, mora postojati topli zrak pun vlage. Taj zrak mora doći u dodir s nekom hladnom površinom. Rosa se stvara na podu ili pločniku, jer je na tom mjestu poslije zalaska sunca i dalje ostaju toplo. Ali, može se stvoriti i na travi ili biljkama ako su se ohladili.

Zašto kažemo da rosa što je vidimo na biljkama zapravo i nije rosa?

Zbog toga što, iako jedan mali dio vlage kojeg vidimo na biljkama predstavlja rosu, većina te vlage, a u nekim slučajevima i sva, zapravo dolazi od same biljke! Vlaga izlazi kroz pore lišća. Vlaga u biljkama predstavlja nastavak postupka usisavanja vode iz zemlje. Taj postupak počinje danju, tako da površina lišća može izdržati vrelinu sunca, a po noći se samo nastavlja. Na nekim mjestima u svijetu svake se noći stvara toliko rose da se može skupiti u rezervoare i koristiti kao voda za napajanje stoke.

Similar Articles

Kako nastaju sante leda?

Kako nastaju sante leda? 0

Ledeni bregovi ili sante leda koji tako uzbudljivo i veličanstveno izgledaju, predstavljaju veliku opasnost za

Kako nastaje potres?

Kako nastaje potres? 0

Ako bacimo kamen u vodu, oko mjesta gdje je udario u površinu stvorit će se

Kako nastaju vulkani?

Kako nastaju vulkani? 0

Prije mnogo milijuna godina Zemlju je sačinjavalo rastopljeno i užareno kamenje - magma. Tijekom vremena

Kako nastaju jezera?

Kako nastaju jezera? 0

Jezero je zasebna vodena površina, obično slatkovodna, smještena u više ili manje dubokoj udolini, koju

Kako se formira obala?

Kako se formira obala? 0

More je oduvijek privlačilo čovjeka i bilo nezamjenjiv izvor života. Duž njegovih obala, dugih otprilike

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Odgovori