Običaji

Kako dekorirati pisanice ?

Najkreativniji dio Uskrsa je vrijeme kad treba dekorirati pisanice. Svatko gleda da njegove budu što posebnije od drugih, no opet treba pripaziti sa kakvim materijalima ćete dekorirati pisanice jer one trebaju ostati jestive.

Boja kojom bojite pisanice može prodrijeti preko ljuske jajeta zbog čega trebate paziti da boja nije od tvari koje bi mogle naštetiti vašem organizmu.

Dekorirati pisanice možete na jedan od sljedećih pet načina, a možete isprobati i sve načine.

  1. MOZAIK PISANICE

Za mozaik pisanice trebat će vam ljuske jajeta. Te ljuske lijepit ćete na pisanice. Ljuske obojite u nekoliko boja za pisanice. Primjerice: plavu, crvenu i zelenu. Pisanice na koje želite lijepiti mozaik prvo skuhajte. Nakon što se ohlade, krenite lijepiti ljuske jajeta na njih.

Lijepilo kojim ćete lijepiti ljuske jajeta na pisanicu dobiva se pomoću dvije žlice brašna i žlice vode. Tom mješavinom mažite ljuske jajeta te ih lijepite na pisanice. Kad je mozaik pisanica gotov, pričekajte da se osuši.

  1. PISANICE OD PRIRODNIH BOJA

Dekorirati pisanice prirodnim bojama znači koristiti boje koje puštaju biljke prilikom prokuhavanja. Stavite jaja u posudu i dodajte vodu te stavite na štednjak.

  • Za crvenu boju pisanica dodajte više ljuski luka.
  • Za narančastu boju pisanica dodajte manje ljuski luka.
  • Za ljubičastu boju jaja, u vodu dodajte ljubičasti kupus.
  • Za zelenu boju jaja, u vodu dodajte koprivu.
  • Za žutu boju jaja, u vodu dodajte žličicu kurkume.

Kad su pisanice kuhane, izvadite ih iz vode te osušite.


  1. PISANICE S UZORKOM BILJKE

Uzorak biljke na pisanici dobiva se uz pomoć boje koje puštaju biljke te lišća ili cvijeća čiji uzorak želite dobiti otisnut na pisanici. Za ovu vrstu dekoriranja potrebna vam je i hulahop čarapa. U vodu gdje će se kuhati pisanice, stavite primjerice ljuske luka. Jaje stavite u hulahop čarapu te unutra stavite primjerice list djeteline. Zavežite hulahop čarapu te stavite jaje u vodu gdje ste prije stavili ljuske luka. Nakon što pisanice budu kuhane, poprimit će crvenu boju, a na mjestu gdje ste stavili list djeteline, ostat će obris lista djeteline.

  1. PISANICE DEKORIRANE SVILENOM KRAVATOM

Jedna od zanimljivijih ideja je dekorirati pisanice koristeći svilenu kravatu koju više ne želite obući. Kravata treba biti 100 % od svile jer drugi materijali nisu podobni za bojanje pisanice. Što je kravata šarenija, to će pisanica biti ljepša. Za početak, rasijecite šav na kravati. Jaje u potpunosti omotajte kravatom. Pripazite da ne bude nabora na tkanini jer će se ti nabori kasnije preslikati na pisanicu. Na vrhu jajeta zavežite tkaninu. Dovoljno čvrsto da se ne bi stvarali nabori na tkanini, a opet ne prečvrsto da se ne polomi pisanica. Jaje u kravati stavite u lonac te ispunite lonac vodom. U lonac dodajte 5 žlica octa. Kuhajte 20 minuta. Nakon toga, izvadite pisanice te ih stavite u cjedilo ili na ručnik da se osuše. Vaše će se pisanice isticati među ostalim pisanicama.

  1. PJEGAVE PISANICE

Da bi dekorirali pjegave pisanice sa sitnim smeđim točkicama i mrljicama potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • bijeli ocat
  • boja za hranu
  • šalica za boju
  • žlica
  • smeđa boja
  • voda
  • stara četkica za zube
  • novine

U šalicu dodajte žličicu bijelog octa. U tu šalicu dodajte boju za hranu te napunite šalicu vodom ¾. Žličicom pomiješajte boju. Stavite pisanicu u šalicu. Ako želite da pisanica bude pastelne boje držite je u šalici 5 minuta, a ako želite da bude intenzivnije boje držite je duže vremena u boji. Obojanu pisanicu izvadite iz šalice i stavite na novine da se osuši. Nakon toga, u drugu šalicu pomiješajte žličicu tamno smeđe boje sa 4-5 kapi vode. Kad su se pisanice osušile, uzmite staru četkicu za zube. Prvo je namočite malo u vodu, a zatim u smeđu boju u šalici. Četkicom tapkajte po pisanici kako bi ona poprimila pjegice. Kad se osuši s jedne strane, ponovite postupak s druge strane pisanice. Kad je pisanica poprimila pjegice sa svih strana, spremna je za uskrsnu košaricu.

 

Oslikano jaje također možemo premazati suhom slaninom pa će se lijepo sjajiti.

POSTUPAK KUHANJA PISANICA

Tijekom kuhanja pisanica, dodajte u vodu žličicu soli. To će vam pomoći da kasnije lakše skinete ljusku s pisanice. Kad stavljate jaja u vodu u kojoj će se kuhati, ona trebaju potonuti na dno. Ako plivaju po površini vode, to je dokaz da su stara. Trebaju biti u potpunosti prekrivena vodom tijekom kuhanja. To znači da je voda iznad njih 2 do 3 cm. Za pisanice se preporučuje kuhanje 10 minuta što znači da će jaja biti tvrđe kuhana. Tvrđe kuhana jaja sporije se kvare od meko kuhanih koje je dovoljno kuhati 8 minuta.

PISANICE KAO VAZA

Tko ne voli jesti pisanice, a voli njihovu dekoraciju, može ih iskoristiti za vazu u koju će staviti proljetno cvijeće. Za početak, probušite jaje kao da ćete ga ispuhivati. Čačkalicom lagano proširite rupu gdje ćete staviti cvijeće. Sada možete kroz tu rupu  izbaciti bjelanjak i žutanjak. U ostatak jajeta dodajte malo vode. Nakon toga postavite cvijeće u ljusku jajeta. Na kraju pisanice u kojima je cvijeće, postavite na stalke za kuhana jaja ili u kutiju za jaja.

 

POPULARNO

To Top