Kako meditirati?

kako-meditirati

Meditacija je drevna istočnjačka disciplina kontrole uma. Kontrolirati um, tj. umne procese u današnjem vremenu više je no bitno.

Meditacija je drevna istočnjačka disciplina kontrole uma. Kontrolirati um, tj. umne procese u današnjem vremenu više je no bitno.

Zapadnjaci su zaboravili na mir i duboku svjesnost koja se može postići istočnjačkim tehnikama, a među njima vrlo visoko mjesto uz yogu zauzima i meditacija.Uz goleme obaveze i nedostatak slobodnog vremena postavlja se pitanje: Zašto meditirati?

Tehnikom meditacije poboljšavamo svoje zdravlje, fizičko zdravlje, ali i psihičko, rješavamo se stresa, učimo se kontrolirati i u čak naizgled bezizlaznim situacijama, kontroliramo svoje misli, osjećaje i želje i postajemo osobe sigurne u sebe i sposobne nositi se s bilo kakvim teškoćama na koje nailazimo. Metoda meditacije koja je ovdje opisana jest budistička Vipassana meditacija pažnje na dah.

Tehnika izvođenja je naizgled vrlo jednostavna, no u stvarnosti je potrebno uložiti mnogo truda kako rezultati ne bi izostali. Kako je ovo meditacija pažnje na dah, ni u kom trenutku ne smije se smetnuti s uma da ono na što treba obratiti pažnju je upravo naš vlastiti dah.

Stvari koje su nam potrebne pri izvođenju meditacije: lagana, udobna odjeća, jastuk (kada sjednemo na jastuk on treba biti minimalne debljine od 8 cm) i deka. Neke osobe upotrebljavaju mirisne štapiće i svjetlost svijeće kako bi se lakše koncentrirali, ali nije neophodno.

Prvo trebamo izabrati mjesto na kojem ćemo meditirati. To treba biti mjesto na kojemu se osjećamo ugodno i gdje nema previše buke (glasove i glazbu obavezno treba izbjegavati jer remete koncentraciju). Bilo bi dobro meditaciju izvoditi svaki puta na istom mjestu jer ćemo na taj način to mjesto povezivati s dubokim mirom i brže ćemo um uspjeti fokusirati na dah. Položaji u kojem možemo meditirati jesu:

  • obični indijanski položaj (jedna noga ispod druge)
  • polulotus (stopala su okrenuta prema gore i nalaze na listu suprotne noge)
  • puni lotus položaj ( stopala su okrenuta prema gore i nalaze se na bedru suprotne noge)

Ovisno o mogućnostima, svatko treba izabrati najudobniji položaj i u njemu početi meditirati, tetive će se s vremenom rastegnuti pa će meditant nakon nekog vremena prakse moći izvoditi meditaciju i u lotus položaju koja je najbolja za smirenje fizičkog tijela i koncentraciju uma.

Najbolje vrijeme za meditaciju jest ujutro nakon buđenja (bilo bi dobro istuširati se u mlakoj vodi kako ne bi bili pospani, te umjesto koncentracije kojoj težimo, zaspemo) i na taj način um i tijelo napunimo energijom potrebnu za ostatak dana.

Dobro vrijeme za meditaciju je i uvečer prije spavanja kako bi um smirili i pripremili se za miran san ( izvođenje astralne projekcije uvelike ovisi o stanju uma neposredno prije odlaska u krevet). Deka nam služi kako bi ju podmetnuli pod stopala i na taj način izbjegli žuljeve koje možemo dobiti ukoliko je stopalo u neposrednom dodiru s tlom. Kralježnicu trebamo držati uspravno, tj kralješci trebaju biti posloženi kao knjige,ni u jednom dijelu tijela ne bi trebali osjećati nelagodu ili bol, glava također uspravno, ruke s isprepletenim prstima gledaju prema gore i položene su na gornji dio bedara. Oči mogu biti otvorene ili zatvorene, ali ukoliko prakticiramo meditaciju s otvorenim očima u vidokrugu ne smije biti ništa što može odvući našu pažnju s daha. Kada se smjestimo, par puta duboko naglo udahnemo i izdahnemo kroz nos, da osjetimo točku u kojoj osjetimo ulaz/izlaz zraka. Nakon toga, sve što treba raditi jest usmjeriti našu pomnu pažnju isključivo na proces disanja. Nakon što sjednemo i pokušamo usmjeriti pažnju isključivo na dah, u našem umu javljat će se slike. Ono što je bitno kod procesa meditacije jest da se za ništa što se dešava spontano u našem umu ne smije vezati: osjećaji, misli, slike…

Sve su to procesi takozvanog majmunskog uma, rastresenog uma kojeg ne kontroliramo, a meditacijom želimo postići potpuno kontrolu svojeg uma, odnosno potpunu kontrolu naših misaonih procesa. Čim uvidimo da smo skrenuli pažnju s daha, odmah ju trebamo vratiti nazad na dah. U počecima izvođenja prakse ovo će biti vrlo teško, no s vremenom ovo je sve lakše postići, a nakon nekog vremena u potpunosti ćemo kontrolirati svoj um, želje, misli, osjećaje te će napredni meditant svoju pomnu pažnju moći usmjeriti na bilo koji objekt, na bilo što, te će uvidjeti kako stvari zbilja funkcioniraju. Da bi um razbistrili potrebno ga je smiriti. Vrijeme koje trebamo provesti u meditaciji nije određeno, sami ćemo vidjeti kad je vrijeme da prekinemo meditaciju, no početnicima se preporuča da počnu s 20 minuta sjedenja. No, nemojte biti opsjednuti s vremenom, ne treba stalno gledati na sat, jer u tom slučaju um nije fokusiran na dah, na ono što se dešava sada, već je zaokupljen mislima o vremenu.

Ovo gore navedeno su osnove meditacije, no treba napomenuti da je meditacija dugogodišnji proces te da su rezultati kumulativni, što više meditiramo, više napredujemo. Na internetu, ali i u bezbrojnim knjigama možete pronaći razne oblike meditacije detaljno obrađene.

POPULARNO

To Top