e-Kako | Homepage
Kako se slavi blagdan Svete Lucije ?

Kako se slavi blagdan Svete Lucije ?

1 Komentar 🕔13.pro. 2016

U prosincu se slave mnogi sveci. Jedna od svetaca je i sveta Lucija koja se slavi 13. prosinca. Kod nas je običaj da se na blagdan Svete Lucije sije pšenica koja će ukrašavati Božićni stol.  Lucijino ime znači “svijetla” tako da ona kao da na neki način već naviješta veliko svjetlo božićne noći.

Sveta Lucija štuje se kao mnogostruka zaštitnica – slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida.

Prije je u Slavoniji, Dalmaciji i na otocima bio običaj da se na blagdan svete Lucije daruju djeca. Darovala su se voćem, slatkišima ili suhim smokvama ostavljenim pod jastukom, u čarapama ili u papučama.

U Skandinaviji se slavi sveta Lucija na drugačiji način. To je procesija koja se održava u večernjim satima. Jedna djevojka obučena u bijelu haljinu s krunom od svijeća, vodi procesiju. Slijede je ostale djevojke također u bijelom koje ipak ne nose svijeće na glavi, nego u rukama. Prema pričama, sveta Lucija je nosila hranu progonjenim kršćanima u Rimu.

Kruna kakvu nosi djevojka koja vodi procesiju za svetu Luciju se sastoji od: grančica zimzelenog drveća koje se slažu prema opsegu glave djevojke koja vodi procesiju. Grančice trebaju biti čvrsto povezane jer ipak će pridržavati svijeće. U vijenac se umeću bijele tanke svijeće. Ponekad ih je na glavi pet, a ponekad sedam. Ako se pak želi osigurati od plamena djevojku koja nosi vijenac sa svijećama, u vijenac se stavljaju lampice u obliku svijeća.

blagdan-svete-lucije

Za svetu Luciju postoji i tradicionalna hrana koja se jede: to su kruh i peciva po posebnim receptima koja između ostalog sadrže: maslac, narančin sok i jaja. Pije se piće pod nazivom jule glogg koje je slično punču. Može se pripremiti kao alkoholna verzija i bezalkoholna verzija.

slavljenje-blagdana-svete-lucije

Similar Articles

Kako dekorirati pisanice ?

Kako dekorirati pisanice ? 0

Najkreativniji dio Uskrsa je vrijeme kad treba dekorirati pisanice. Svatko gleda da njegove budu što

Kako se slavi Dan svetog Patrika ?

Kako se slavi Dan svetog Patrika ? 0

Dan svetog Patrika slavi se 17. ožujka. Sve više djece u našoj zemlji počelo je

Kako je nastao karneval u Rio de Janeiru?

Kako je nastao karneval u Rio de Janeiru? 0

Karneval u Rio de Janeiru ima prve zapise koji sežu skroz u 1723. godinu. Smatra

Kako se počelo slaviti Valentinovo ?

Kako se počelo slaviti Valentinovo ? 0

Valentinovo se slavi zapravo još od 3. stoljeća. Tada se nije slavilo na način kao

Kako napraviti Indijski Curry?

Kako napraviti Indijski Curry? 0

Postoji više vrsta currya koji se međusobno razlikuju po sastojcima. Ovdje ćemo vam opisati kako

1 Komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera