e-Kako | Homepage
Kako je Park Orsula dobio ime?

Kako je Park Orsula dobio ime?

0 Komentara 🕔21.srp. 2015

Stari Dubrovčani uvijek su svoje crkve i kapele gradili na mjestima od osobita značaja i važnosti. Sredinom 14. stoljeća podigli su ovu crkvicu u čast svete Orsule (Ursula), zaštitnice djevica i djevičanske čistoće. Izgrađena je po oporuci Dubrovkinje Tole Del Silvestro iz 1348 godine. Uz kult svete Ursule vezuje se legenda iz 4. stoljeća o engleskoj kraljevskoj kćeri, mučenički stradaloj pred bahatošću uzavrele muške krvi.

Crkvica je posvećena ovoj svetici kao spomen na sve zlostavljane djevojke koje su kroz povijest, na tom mjestu, skokom u ponor, okončale svoju patnju…
Upravo po njoj, cijeli ovaj nenaseljeni dio grada Dubrovnika naziva se Orsula.

Crkvica je izgrađena na teško pristupačnom mjestu, na opasnoj i skliskoj kamenoj strmini koju vidi svatko tko bi se s mora približavao gradu. Crkvica je spaljena i porušena tijekom opsade Dubrovnika od strane Rusko-Srpsko-Crnogorskih snaga 1806. godine, koje su napadom na Dubrovnik željele zaustaviti napredovanje Napoleonove vojske prema Boki.

Tik uz crkvicu prolazi stari dubrovački karavanski put koji je stoljećima bio jedini kopneni prilaz gradu. Ovaj stari drum građen po samim rubovima provalija, bio je veoma zahtjevan za prolaz kako bi se Grad lakše branio od razbojnika s kopna…

O važnosti Orsule govori činjenica da je to bio jedini kopneni prilaz Dubrovniku sve do dolaska Napoleonova carstva, početkom 19. stoljeća.

U krvavoj borbi, pljački, bjesomučnom paležu i uništavanju, do temelja je spaljeno doslovno sve što se nalazilo izvan gradskih zidina. Francuzi su bili malobrojni, a pojačanje na čelu sa generalom Marmontom je stiglo prekasno. Crkvica Sv Orsule je skoro 200 godina ležala zaboravljena i napuštena.

Idealno orijentirana u smjeru istok – zapad, nad ponorom dubokim dvjestotinjak metara, pročeljem i vratima precizno poravnatim sa mjestom sa kojega putnik po prvi put ugleda gradske zidine, ova crkvica topografski zapravo simbolizira ulaz u grad.

Danas je ta lokacija jedna od najljepših vidikovca na Jadranu. Park Orsula bajkovito je mjesto koje rado posjećuju svi – i publika i izvođači. Prekrasan ambijent u kojem ljepota prirode dolazi do svojeg potpunog izražaja, povijest lokacije i bogati program od početka sezone privlače sve više posjetitelja.

 

Similar Articles

Kako izabrati poklon za dečka ili muža za Valentinovo ?

Kako izabrati poklon za dečka ili muža za Valentinovo ? 0

Djevojke i žene najčešće će dobiti ružu ili buket ruža te bombonijeru. Dečkima i muževima

Kako izabrati Božićni poklon za nju?

Kako izabrati Božićni poklon za nju? 0

Naravno da s radošću poklanjate svoje žene, djevojke, prijateljice, sestre ili majke, no uvijek čekate

Kako izabrati Božićni poklon za njega ?

Kako izabrati Božićni poklon za njega ? 0

Prosinac je vrijeme blagdana i vrijeme u kojem poklanjamo svoje najmilije. Ako poklanjate mušku osobu

Kako se gradilo u dalekoj prošlosti ?

Kako se gradilo u dalekoj prošlosti ? 1

Kad pogledamo građevine kao što su piramide, stare kule i dvorci zapitamo se kako se

Kako koristiti pomično mjerilo ?

Kako koristiti pomično mjerilo ? 1

Za predmete čije dužine i opsezi iznose manje od nekih 300 mm koriste se pomična

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera